Dani AD turresaU četvrtak, 2. kolovoza 2012. će se Crikvenica vratiti 2000 godina unatrag, u doba antike. Dan Ad turresa je kulturno-zabavna manifestacija zasnovana na bogatoj i vrijednoj arheološkoj baštini, kojom će se na živopisan način dočarati svijet Rimljana.

 

Arheološka istraživanja na lokalitetu Igralište su potvrdila da je Ad turres naziv antičke Crikvenice te da povijesni razvoj grada traje već više od 2.000 godina. Uz to, otkrivena je lokalna keramičarska radionica Seksta Metilija Maksima za proizvodnju amfora, uporabne i graditeljske keramike, koja je po svojoj očuvanosti jedinstvena na prostoru Hrvatske. Među brojnim nalazima svakako treba istaknuti jedinstven tip rimske amfore, koja je prema nalazištu na kojemu je otkrivena dobila ime Crikvenica, a njezin službeni naziv je Jadranska amfora ravnog dna tip Crikvenica.

 

Posjetitelji Dana Ad turresa će imati priliku uživati u zanimljivom programu uz antičku glazbu i gastronomiju, Bakanalije (večeri u čast boga Bakha), carsku povorku, borbe gladijatora, prodaju robova i prezentaciju antičkih zanata.

Program započinje u 21 sat u centru Crikvenice.

 

Posjetite antičku Crikvenicu, uđite u jedinstveni vremeplov i otkrijte uzbudljivi svijet Rimljana...

Veselimo se Vašem dolasku!

Organizatori Dana Ad turresa su Turistička zajednica Grada Crikvenice i Muzej Grada Crikvenice, a pokrovitelji Grad Crikvenica, Županijska lučka uprava Crikvenica i "Jadran" d.d. u stečaju.

Medijski pokrovitelji su Novi list d.d., Crikvenički vjesnik, Kanal Ri, Kvarnerski radio i Internet televizija.

Top