P1060060Gradonačelnik Damir Rukavina danas je spajanjem na Internet na rivi u Selcu i službeno “pustio u promet” novu uslugu besplatnog bežičnog Interneta namijenjenu građanima i gostima Selca. Uslugu  omogućuje Grad Crikvenica u suradnji s tvrtkom “Krk sistemi” d.o.o., koja je postavila i wireless mrežu u Crikvenici. Gradonačelnik je istaknuo kako Grad u budućnosti planira besplatnu wireless mrežu proširiti na područje cijeloga grada kako bi svi građani imali besplatni pristup Internetu.

 Mreža u Selcu je aktivirana prije nekoliko dana i već sada prosječno bilježi 10-ak korisnika dnevno. Za spajanje nisu potrebni korisničko ime ili lozinka, a moguće se priključiti i preko mobilnog telefona. Bežična internetska mreža pokriva centar Selca, od Polače do zgrade “Stare škole”, te Trg palih boraca.

 U projektu se koristi najnovija oprema zasnovana na 802.11n standardu koja podržava protok podataka do 300 Mbit/s. Zbog sigurnosti korisnika i održavanja kvalitete usluge te stabilnosti sustava, na mreži je uključena antivirusna zaštita, veličina datoteke preko HTTP-a ograničena je na 24 MB, a ograničenje veličine preko FTP, POP3, IMAP, SMTP, IM i NNTP-a je 3 MB.

 Blokirano je korištenje sljedećeg sadržaja:

-          peer-to-peer file sharing

-         personal storage

-          malware

-          spyware

-          stranica s tematikom zlouporabe droge, pornografskih stranica i stranica ekstremističkih grupa.

Blokirano je i slanje uvredljivih E-mail poruka preko POP-a 3. Mreža je osigurana IPS sustavom (intrusion prevention). Svim korisnicima želimo ugodno i bezbrižno surfanje na valovima besplatnog Interneta!

Top