×

Upozorenje

JFolder: :files: Putanja nije direktorij. Putanja: /home/crikven1/public_html/images/600_godina_2
×

Napomena

There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/600_godina_2

P1050321U petak je u crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije svečano predstavljeno II. izdanje Fundacijske isprave samostana svete Marije u Crikvenici, izdano povodom nadolazeće 600. obljetnice spomena imena Crikvenica u pisanom dokumentu 2012. godine.  Ugodan ulazak u slavljeničku godinu građanima je poželio gradonačelnik Damir Rukavina istaknuvši kako je ova visoka obljetnica jedinstvena prilika za promociju frankopanske baštine te prezentaciju razdoblja crikveničke povijesti koje je dosad bilo nedovoljno istraženo. Naglasio je značaj darovnice kneza Nikole IV. Frankopana kojom je 14. kolovoza 1412. g. darovao crkvu Uznesenja Blažene Djevice Marije i samostan pavlinima. Iz tog razloga Crikvenica 14. kolovoza svake godine slavi kao Dan Grada. Gradonačelnik je najavio da će tijekom 2012. godine uslijediti niz prigodnih događanja koja će prezentirati crikveničku kulturno-povijesnu baštinu, a prezentacija Fundacijske isprave svojevrsni je uvod u jubilarnu godinu jer je razvoj današnje Crikvenice počeo upravo u pavlinskom samostanu.

Fundacijsku ispravu je predstavila dr. sc. Mirjana Matijević-Sokol s Filozofskog fakulteta u Zagrebu, a monsinjor Dinko Popović iz Riječke nadbiskupije održao je predavanje o pavlinima, „bijelim fratrima“. Istaknuo je da su iz njihovih redova potekli brojni  slikari, jezikoslovci, glazbenici; pavlini su imali veliku ulogu i u očuvanju glagoljskog pisma na ovim prostorima. Širili su vjeru, angažirali se u graditeljstvu, ali i otkrivanju mladih talenata među svojim učenicima. Jedan od njih bio je i „Michelangelo minijature“, proslavljeni Juraj Julije Klović.

Povodom 600. obljetnice Crikvenice, u Jadranovu je postavljena i prigodna izložba iz arhiva sv. Jakova apostola: Rimski misal iz 1866. godine, na latinskom jeziku, te Rimski misal pisan glagoljicom, djelo Josipa Vajsa iz 1927. godine.

U glazbenom dijelu večeri nastupio je Ansambl za ranu glazbu „Minstrel“ iz Zagreba

{gallery}600_godina_2{/gallery}

Top