Aktivnosti „Kreativnih penzića“ u punom jeku

Udruga za pomoć u kući u suradnji s Gradom Crikvenicom kao partnerom prijavila se na natječaj Ministarstva, usmjeren na unapređenje kvalitete života starijih osoba, još u siječnju ove godine, a u svibnju se u Ministarstvu potpisao i ugovor o dodjeli financijskih sredstava. Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku dodijelilo je crikveničkoj Udruzi za pomoć u kući ukupno 60.000,00 kuna za projekt „Kreativni penzići“. Projekt „Kreativni penzići“ obuhvaća nekoliko različitih vrsta aktivnosti koje su osmišljene na temelju iskazanih potreba i interesa osoba starije životne dobi na području grada Crikvenice. Dobivena financijska sredstva koriste se u svrhu poboljšanja kvalitete društvenog života svih osoba starije životne dobi i obuhvaćaju 42 kreativne radionice, 84 sportsko-rekreativne aktivnosti, 58 raznih kulturnih te 14 zabavnih aktivnosti. U projekt su uključene i osobe s invaliditetom.

U sklopu projekta održane su brojne aktivnosti u srpnju i kolovozu kao što su kreativne radionice šivanja, škola folklora, zborsko pjevanje, vježbanje na vježbalištu na otvorenom, nordijsko hodanje od lučice Podvorske do Obale hrvatskih branitelja u Selcu, pikado, košarka, kuglanje, boćanje, šah, druženje uz tombolu te izlet na Platak i u Kuterevo, Krasno i Otočac i nastup na sportskim igrama umirovljenika. Penzići su sudjelovali i u mnogim manifestacijama kao što su Sretno Selce, 7. fešta od črešanj i proslava sv. Antuna. To je bilo, sve u svemu, jedno veselo i šareno ljeto u kojem su posebno uživali naši umirovljenici i pratili radionice koje ih zanimaju.

U sklopu projekta penzići su se družili i u selačkoj knjižnici
Svake prve i treće srijede u mjesecu lipnju, srpnju i kolovozu održavale su se u prostoru čitaonice keramičarske radionice. Kreativni penzići, kako i sam projekt nosi naziv, upoznavali su se s tehnikom modeliranja gline i izrađivali uz pomoć voditeljice Ivanke Vukelić predmete vezane za život i folklor ovog kraja. Radionicu je redovito pohađalo 10 – 12 članova. Iako su vanjske temperature dosezale i preko 30 stupnjeva, u klimatiziranom prostoru knjižnice atmosfera je bila ugodna i opuštajuća.
Malo-pomalo nastajali su pod prstima kreativaca okviri za slike s elementima selačke narodne nošnje, mali brodići usidreni u luci, stare kamene kućice, ribe, male i velike, stara čriplja ispod koje se nekad pekao najbolji kruh i košarice ukrašene cvijeće. Sve ovo može se vidjeti na izložbi postavljenoj u prostoru selačke čitaonice. Ovaj uspješan projekt odškrinuo je vrata u čudesan svijet kreativnosti koji život čini ljepšim i plemenitijim.

Penzićima predstoji bogata jesen
Aktivnosti projekta „Veseli penzići“ nastavljaju se i tijekom sljedeća tri mjeseca te je definiran i program za sve aktivnosti tijekom rujna, listopada i studenog. Penzići će i dalje moći uživati u svojim omiljenim aktivnostima kao što su šivanje, razne radionice, sportske igre, boravak na svježem zraku uz vježbanje, izleti i razne druge kreativne, kulturne i zabavne aktivnosti. Odaziv umirovljenika je jako velik te su objeručke prihvatili ovaj hvalevrijedan projekt i aktivno se u njega uključili. U projekt su aktivno uključene obje udruge umirovljenika koje djeluju na području grada Crikvenice, Udruga umirovljenika Grada Crikvenice „Sunce“ te Udruga umirovljenika Grada Crikvenice i Općine Vinodolske.

Voditeljica programa pomoći u kući Sanja Knežević istaknula je kako je izuzetno zadovoljna načinom na koji se projekt realizira te ovim putem želi pohvaliti sve umirovljenike na iznimno velikom odazivu. Sve planirano je i ispunjeno, a rujan donosi nastavak aktivnosti, što naročito veseli sve umirovljenike. - Uistinu sam jako ugodno iznenađena kako su naši umirovljenici ozbiljno shvatili ovaj projekt i koliko truda i vremena ulažu u svaku aktivnost. Kada vidim da su oni zadovoljni, tada znam da smo uspjeli i da će ovakav projekt uvelike doprinijeti poboljšanju kvalitete života osoba starije životne dobi na području grada Crikvenice. Još jednom zahvaljujem na odličnoj suradnji svim kreativnim penzićima - kazala je ponosno voditeljica Sanja Knežević.

Uredništvo

Top