Trend promjene starosne strukture društva ne zaobilazi ni jedan grad pa tako ni grad Crikvenicu. Broj osoba starijih od 65 godina povećava se iz godine u godinu pa se sve veći naglasak stavlja upravo na brigu o starijim i nemoćnim osobama kojima je za obavljanje svakodnevnih aktivnosti potrebna pomoć i pažnja.

Grad Crikvenica je prepoznao tu potrebu te aktivno vodi brigu o starijim sugrađanima. Jedan od načina jest putem projekta „Pomoć u kući“ za koji izdvaja sredstva u visini od 550.000,00 kuna godišnje. Projekt se provodi već sedmu godinu za redom, a obuhvaća obavljanje kućanskih poslova, održavanje osobne higijene, usluge kupnje i dostave, uređenje okućnice i tehničke poslove u kući korisnika, uslugu pratnje prilikom odlaska k liječniku te još mnogo toga. Drugim riječima, „Pomoć u kući“ starijim i nemoćnim osobama pruža svu pomoć koja im je potrebna kako bi im se omogućio što dulji samostalniji život i ostanak u vlastitim domovima.

Cijena i usluga ovisi o prihodima korisnika i količini dogovorenih usluga, stoga korisnici – članovi Udruge plaćaju mjesečnu članarinu 100/150 kn, a cijena osnovnog paketa kreće se već od 50 kuna. Za sve one koji nemaju rješenje Centra za socijalnu skrb – jedna lijepa vijest: cijenu usluge sufinancira upravo Grad Crikvenica.

U Crikvenici se može naći čitav niz projekata kojima se nastoji prevenirati i pomoći u očuvanju zdravlja, a neki od projekata posebno su sumjereni na brigu o starijima. Među njima je svakako Alzheimer cafe, radionice prevencije kardiovaskularnih bolesti i poticanja fizičke aktivnosti, dijagnostika i prevencija osteoporoze, nordijsko hodanje, prevencija pada starijih osoba i Europski tjedan kretanja.

Na letku koji se nalazi u prilogu teksta, mogu se pronaći sve bitne informacije o „Pomoći u kući“ od osnovne funkcije i populacije kojoj je namijenjena, usluga koje uključuje i cijene te informacije na koji se način uključiti u program.

Top