Iz sportske povijesti našega grada
Objavljeno: 27.12.2016.
U nastojanjima da događaje vezane za bližu i dalju prošlost našega grada otrgnemo zaboravu, odnosno da se podsjećanjem na brojne značajne događaje približimo ponovno na jedan zanimljiv način, današnjim danom pokrećemo rubriku DOGODILO SE JE NA DANAŠNJI DAN.
Obljetnice, podsjetnici na godišnjice, značajne događaje ne samo iz sportske povijesti grada, ugledati će svijetlo dana izlaskom iz moje velike arhive podataka, koja zaslužuje da dobije svoje čitaoce i da barem na jedan dan ponovno ožive. Riječ je o procesu koji će se permanentno osvježavati, a  više od 1500 sistematiziranih značajnijih datuma vezanih uz Crikvenicu i naš grad, ljude i događaje - spremno je za objavu.

DOGODILO SE JE NA DANAŠNJI DAN

27. prosinac 1949.

Posljedice Drugog svjetskog rata se saniraju. Pokreće se život, normaliziraju se svakodnevna događanja, pa tako i u sportu. Kreću prva ozbiljnija organizirana natjecanja nogometaša. Po prvi puta sredinom 1949. godine u široj regiji pokreće se redovito ligaško natjecanje po skupinama.

U skupini I (Istra) natječu se – Garnizon (Pula), Rudar (Raša), Rovinj, Proleter (Pula), Crvena zvijezda, Jadran (Poreč);

Skupina II (Grad Rijeka): Kvarner II, Primorje, Javna skladišta, Istra (Opatija), Milicija, Budućnost, 3. maj, Viktor Lenac, Nafta, Lokomotiva, Voplin, Torpedo;

Skupina III (Kotar Rijeka) – Naprijed, Borac, Grobničan, Risnjak (Krasica);   

Skupina IV (Hrvatsko primorje) – Crikvenica, Nehaj, Mladost, Vinodol.

Skupina V (Gorski kotar) – Goran (Delnice), Risnjak (Lokve), Hidroelektra (Fužine), Lovnik (Vrbovsko).

Crikvenica je u dvije utakmice u svojoj grupi dobila Vinodol, protiv Mladosti ostvarena je pobjeda i neriješen rezultat, a protiv direktnog i najjačeg protivnika Nehaja, svaka je momčad na svojem terenu pobijedila.

Tablica

1.    CRIKVENICA        6       4       1       1       22:14         9

2.    NEHAJ                 6       4       0       2       17:8           8

Napomena: za pobjedu dobivala su se dva boda.

Prvaci skupina igrali su za prvaka. Crikvenica je pobijedila sa visokih 6:0 prvaka Grada Rijeke Kvarner II. Strijelci: Robert Car 4, Knežević i Ivo Lukarić 1. U velikoj pobjedi protiv eminentnog  protivnika istakli su se još Čandrlić i Zrnčić.

Finale se je igralo upravo 27.12.1949. Susreli su se Crikvenica i Naprijed u prvom polufinalnom ogledu pred 500 gledalaca, a slavila je Crikvenica 4:0 golovima Lukarića 2, Radila i Zrnčića. Kod Crikvenice  su se istakali i vratar Stojčić i Čandrlić.  

U velikom finalu početkom iduće 1950. Godine, Crikvenica je igrala sa Garnizonom Pula, na neutralnom terenu u Rijeci. Nakon 2:2, kirci su smogli snage i u produžetku došli do velike 4:2 pobjede.

Rezultat je dobio veliki publicitet, a utakmice će ostati u sjećanju.   Crikvenica je osvojila prvi pehar nakon drugog svjetskog rata i Turnir Vladimira Gortana.

S. Lončarić
Top