Folder 1 Za mlade

Dragi naši učenici i učenice,

Ove tekstove i savjete posvetili smo samo vama. U prvom djelu pisat ćemo o tome kako lakše učiti, kako učenje učiniti zabavnijim i koje sve tehnike možete koristiti kako bi vam školski život bio lakši. Dajte šansu ovim savjetima i isprobajte ih, a onda nam možete javiti koliko su vam pomogli. Ako vam ne pomognu, ili vam nešto nije sasvim jasno, uvijek nam se možete obratiti pa ćemo zajedno riješiti problem.

U drugom djelu pišemo o nečemu što se zove motivacija, a to je ono što nas iznutra pokreće i usmjerava naše ponašanje. Postoje dva oblika motivacije koji nas na različite načine i u različitim okolnostima pokreću – to su vanjska i unutarnja motivacija. Rezultati mnogih istraživanja pokazuju da kada pristupamo učenju iz vlastitog interesa i želje da naučimo i razumijemo, odnosno kada smo vođeni unutarnjom motivacijom, onda lakše pamtimo, bolje razumijemo smisao onoga što učimo i postižemo bolje rezultate. Kada smo motivirani vanjskim stvarima (da bi zadovoljili roditelje, izbjegli kaznu i sl.) onda nam učenje postaje teško, izbjegavamo ga i ne uživamo u njemu.

U trećem djelu možete čitati o samopoštovanju. To je, najjednostavnije rečeno, slika o sebi. Tu sliku stvaramo cijelog života. Ona može biti pozitivna ili negativna. Samopoštovanje je način na koji vrednujemo ono što činimo, ono što jesmo i rezultate koje postižemo. Nisko samopoštovanje je povezano s mnogim problemima u koje se ubrajaju i narušeno fizičko i mentalno zdravlje. A to ne želimo, je li tako? Zato, čitajte i naučite o tome kako se možete bolje osjećati i kako da prihvatite sebe onakvima kakvi jeste.

U svakom trenutku, kada vam je teško i više ne znate što dalje napraviti, možete nam se javiti putem „Sandučića podrške“.

Vaše psihologinje,
Andrea i Irena

Categories

Folder 1 Učenje
Folder 2 Motivacija
Folder 3 Samopoštovanje
Top