Održana promocija knjige i filma povodom 600. obljetnice Crikvenice
Objavljeno: 19.12.2012.

Jučer je u župnoj crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Crikvenici održana promocija knjige „Šetnja kroz povijest Crikvenice“ i film „600 godina Crikvenice“ povodom obilježavanja 600. rođendana Crikvenice. Uvodnu riječ dao je msgr. Dinko Popović koji se osvrnuo na sva događanja u ovoj jubilarnoj godini koja se bliži  kraju. Između ostalih događanja, istaknuo je II. izdanje Fundacijske isprave kojom je cijela crikvenička rođendanska priča i započela u prosincu 2011. godine.

Velika crikvenička obljetnica bila je većinom usmjerena na događanja kulturnog i zabavnog karaktera. Mons. Popović je među brojnim događanjima izdvojio predavanje dr. Mile Bogovića, gospićko-senjskog biskupa, o hrvatskoj glagoljskoj baštini, službu Božju na staroslavenskom jeziku, srednjovjekovni sajam „Dani Frankopana“, izdanje knjiga o crikveničkim običajima i narodnoj nošnji, još uvijek aktualnu izložbu o životu u Vinodolu u doba pavlina u Muzeju Grada Crikvenice, izbor novoga gastro-suvenira, Pavlinske torte, te brojna druga događanja koja su obilježila ovu godinu. Zahvalio je Organizacijskom odboru proslave, u kojemu je i sâm bio aktivan.

Recenzent knjige „Šetnja kroz povijest Crikvenice“, prof. Ivan Barbarić, u svom je izlaganju dao kratki osvrt na knjigu napomenuvši da se temelji na povijesnim činjenicama koje su definirale identitet današnje Crikvenice, a knjigu je predstavila i sama autorica, ravnateljica Centra za kulturu „Dr. Ivan Kostrenčić“ Sanja Škrgatić napomenuvši da je knjiga rezultat temeljitih i dugotrajnih istraživanja, a cilj je bio što većem broju čitatelja na atraktivan i pristupačan način predstaviti sve specifičnosti naše kulturno-povijesne baštine. Knjiga je napisana na hrvatskom, engleskom i njemačkom jeziku, što je čini izvrsnim poklonom za goste iz inozemstva, naglasila je autorica.

Autor filma „600 godina Crikvenice“, direktor tvrtke „Internet televizija“ iz Rijeke, Rade Puhar, predstavio je film posebno se zahvalivši svim suradnicima na izradi filma koji su se odrekli svojih honorara kako bi Crikvenici za rođendan poklonili ovaj DVD koji kroz brojna događanja koja su se zbivala ove godine donosi priču o šest stoljeća bogate crikveničke povijesti.

Uslijedila je projekcija filma, nakon koje se zamjenik gradonačelnika Senko Smoljan u ime Gradske uprave zahvalio svima koji su doprinijeli proslavi ove velike obljetnice, a posebno je istaknuo trud i zalaganje članova brojnih udruga. Ujedno je prisutnima zaželio sretan Božić i radosnu i uspješnu Novu godinu.

Ugodno druženje završilo je koncertom duhovne glazbe iz doba renesanse u izvedbi Zdravka Pleše i Snježane Pleše Žagar koji su sve posjetitelje ugodnim zvucima klavira i violine još jednom odveli šest stoljeća unatrag, u doba Frankopana i pavlina.


Top