U vijećnici predstavljen Zakon o fiskalizaciji u prometu gotovinom
Objavljeno: 13.12.2012.

Jučer se u prepunoj Gradskoj vijećnici održala prezentacija Zakona o fiskalizaciji u prometu gotovinom koju su predstavili predstavnici Porezne uprave, FINE i T-Coma. Ovaj zakon, koji na snagu stupa 1. siječnja 2013. g., itekako je zanimljiv građanima, posebno ugostiteljima i obrtnicima, što je pokazao i nezapamćeni interes za ovu prezentaciju. Obveznikom fiskalizacije smatraju se: fizička osoba obveznik poreza na dohodak po osnovi samostalne djelatnosti iz članka 18. Zakona o porezu na dohodak, te pravna i fizička osoba koja se smatra obveznikom poreza na dobit prema članku 2. Zakona o porezu na dobit.

Malim obveznikom fiskalizacije smatra se obveznik fiskalizacije kojemu se dohodak i porez na dohodak utvrđuje u paušalnom iznosu prema Zakonu o porezu na dohodak i Pravilniku o paušalnom oporezivanju samostalnih djelatnosti.
Odredbe ovoga Zakona počinju se primjenjivati od 1. siječnja 2013. godine, a svi će zainteresirani imati priliku prije toga datuma dobiti demo digitalni certifikat u FINI (oni koji ga još nemaju) te će moći besplatno isprobati način izdavanja računa putem fiskalne kase kako bi se naviknuli na korištenje softvera i spremni dočekali 1. siječnja. 2013. Naglašeno je kako svrha ovoga Zakona nije sankcioniranje, već suzbijanje sive ekonomije i uspješniji porezni nadzor. Predstavnici FINE su prezentirali načine dobivanja i funkcioniranje digitalnog certifikata koji je potreban za fiskalizirani način poslovanja, a predstavnik T-Coma je ponudio pakete internetskih usluga te potrebne informatičke opreme.

Svi poslovni prostori će morati biti opremljeni fiskalnom blagajnom. Pri izdavanju računa, svaki će izdavatelj biti dužan putem internetske veze i posebnog softvera račun poslati u Poreznu upravu, gdje dobiva jedinstveni identifikator računa (JIR), te se račun u roku od dvije do četiri sekunde šalje natrag pošiljatelju koji ga izdaje kupcu/klijentu. Među brojnim pitanjima, građane je najviše zanimalo što će se dogoditi u slučaju da sustav obrade računa zataji, odnosno ako dođe do prekida internetske veze prema Poreznoj upravi. Objašnjeno je da se, u slučaju nemogućnosti slanja računa Poreznoj upravi, koristi posebna knjiga računa, ovjerena na FINI, u koju će se računi upisivati ručno te Poreznoj upravi proslijediti po ponovnom uspostavljanju internetske veze. Naglašeno je kako se očekuje da će sustav raditi optimalno, procesuiranje računa se očekuje u roku od dvije do četiri sekunde, a pucanja veze bi trebala biti minimalna s obzirom da se pri dosadašnjem testiranju sustav pokazao izuzetno stabilnim. Kupci su dužni izdani račun zadržati nakon kupnje, a putem 32-znamenkastog zaštitnog kôda koji će biti naznačen na svakome računu, SMS-om ili putem Interneta svi zainteresirani mogu dobiti informaciju o tome je li račun valjano proslijeđen Poreznoj upravi. Svi računi moraju biti poslani Poreznoj upravi u roku od 48 sati.

Prezentaciju su organizirali Grad Crikvenica u suradnji s Poduzetničkim centrom „Vinodol“ i Udruženjem obrtnika Grada Crikvenice i Općine Vinodolske. Sve dodatne informacije potražite na web stranici Porezne uprave www.porezna-uprava.hr.


Top