×

Upozorenje

JFolder: :files: Putanja nije direktorij. Putanja: /home/crikven1/public_html/images/posjet_zupana
×

Napomena

There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/posjet_zupana

P1050939Grad Crikvenica je jučer bio domaćin radnog sastanka koji je vodio obnašatelj dužnosti župana Primorsko-goranske županije, dr. sc. Vidoje Vujić. Sastanku u Gradskoj vijećnici nazočili su gradonačelnici Grada Crikvenice, Novog Vinodolskog i Općine Vinodolske, ravnatelji županijskih ustanova, direktori turističkih zajednica te predstavnici Policije. Na sastanku se raspravljalo o tri aktualne teme – izradi novog Prostornog plana PGŽ, organizaciji Hitne medicinske pomoći i domova zdravlja te sigurnosti s aspekta prometa i turizma.

Dr. Vujić je istaknuo nužnost intenzivnije suradnje jedinica lokalne samouprave sa Županijom, bez obzira na stranačku pripadnost te ustvrdio da PGŽ trenutno stagnira, pa čak i zaostaje u razvoju, a nekad je bila lider i na državnoj razini. Pozvao je predstavnike sve tri jedinice lokalne samouprave na aktivnije kandidiranje projekata za povlačenje sredstava iz fondova Europske unije te kao prioritet odredio poticanje velikih infrastrukturnih projekata. Istaknuo je kako bi lokalne samouprave trebale biti partneri poduzetnicima i investitorima.

Dr. Mladen Črnjar iz županijskog Zavoda za prostorno uređenje je najavio 10 do 20 županijskih projekta koji imaju podlogu za brzu realizaciju. Ustanovio je da je prostor sve tri lokalne jedinice stambeno preizgrađen, ali građevinsko područje namijenjeno turizmu ima izgrađenost od tek 50%, a prostor namijenjen sportu i rekreaciji ima izgrađenost od samo tri posto.

Pročelnik županijskog UO za zdravstvenu zaštitu i socijalnu skrb, mr. sc, Ivo Afrić analizirao je drugu točku, zdravstvenu zaštitu i socijalnu skrb odnosno organizaciju Doma zdravlja i Hitne medicinske pomoći. Statistički podaci govore da je stanovništvo na području Grada Crikvenice i Općine Vinodolske sve starije, dok u Novom Vinodolskom taj problem nije toliko izražen. Istaknuta je kvaliteta i korisnost programa Pomoć u kući za starije osobe koje imaju Grad Crikvenica i Novi Vinodolski, a Pomoć u kući bi do 1. listopada trebala zaživjeti i u Općini Vinodolskoj.

Prema statistici, crikvenička Hitna pomoć je u četiri mjeseca zabilježila 119 ozbiljnih slučajeva, 436 slučaja koja su zahtijevala hitnu intervenciju te 206 slučajeva koji se ne mogu smatrati hitnim. U prosjeku je Hitna imala šest intervencija dnevno. Istovremeno su ambulante zaprimile 1.200 pacijenata, od kojih je svaki deseti morao biti hitno zbrinut. Mr. sc. Afrić je istaknuo problem u organizaciji Hitne pomoći tijekom sezone, kada je sustav zdravstvene zaštite posebno opterećen zbog velikog priljeva gostiju. Nakon rasprave, zaključeno je da se izradi prijedlog rada turističkih ambulanti i Hitne pomoći. Na tu će se temu idućega tjedna održati sastanak u Novom Vinodolskom s ciljem što kvalitetnije pripreme sustava pružanja zdravstvenih usluga u sezoni.

 

 

O turizmu i sigurnosti u turizmu govorio je pročelnik Upravnog odjela za turizam, poduzetništvo i poljoprivredu Berislav Tulić. Iznio je podatak da na području PGŽ deset tisuća ljudi radi u sektoru turizma i ugostiteljstva, a budući da na vrhuncu sezone na području PGŽ boravi oko pola milijuna ljudi, sigurnost je od velike važnosti te se svim vlasnicima obiteljskog smještaja preporučuje ugradnja sefova koji stoje dvjestotinjak kuna. Istaknuta je kvalitetna suradnja s Policijom na mjerama zaštite i prevenciji krađa. Jedan od zaključaka nakon rasprave je bio da će se ponovno oformiti Bijele patrole u Crikvenici i Novom Vinodolskom. U suradnji s turističkim zajednicama, gostima će se dijeliti leci kojima će ih se upozoriti na moguće opasnosti. Ove sezone će se pojačati i aktivnosti na sprečavanju divljeg kampiranja.

Jedan od zaključaka je i da će se u roku od 30 dana održati sastanak na kojemu će se razmotriti problematika svih firmi u stečaju na području Grada Crikvenice, Novog Vinodolskog i Općine Vinodolske.  

{gallery}posjet_zupana{/gallery}

Top