Povodom obilježavanja 600 godina Crikvenice te prisjećanja na bogato djelovanje redovnika pavlina u samostanu u Crikvenici, Turistička zajednica Grada Crikvenice objavljuje natječaj za Pavlinsku tortu.

Pavlini su, sve do ukinuća reda 1786. godine, imali važnu ulogu u gotovo svim područjima života stanovnika Crikvenice i okolnih naselja, a narod ih je zbog njihovih bijelih habita prozvao "bijelim fratrima". Poznavali su glagoljicu, bili zaslužni za obrazovanje i opismenjavanje djece, bavili su se glazbom, umjetnošću, jezikoslovljem i ljekarstvom. Proučavali su medicinske rukopise i knjige, uzgajali ljekovito bilje i dio crikveničkoga samostana prenamijenili u sklonište za svoju bolesnu braću, siromahe i druge bolesnike. Osim toga, bili su važni i u gospodarskom pogledu, kao vlasnici obradive zemlje u crikveničkome polju. Zanimljiva je predaja u narodu koja kaže da je Juraj Julije Klović,  najznačajniji predstavnik europske minijature, prve poduke o slikarstvu stekao upravo u pavlinskome samostanu u Crikvenici.
Prilikom određivanja mogućih sastojaka za Pavlinsku tortu se vodilo računa da svi sastojci budu iz doba u kojemu su djelovali pavlini. Na popisu sastojaka će se, između ostaloga, naći i maslinovo ulje, bademi, orasi, smokve, grožđice, med, limun, cimet, ružmarin, lavanda, majčina dušica i lovor. Natjecatelji će imati punu slobodu prilikom kreiranja recepta za Pavlinsku tortu te će, uz neke od ponuđenih, moći koristiti i druge sastojke i sami odrediti količinu. Osim toga, o njihovom će umijeću i kreativnosti ovisiti i kakvi će u konačnici biti oblik, dimenzije i izgled Pavlinske torte. 

Izbor za najbolju Pavlinsku tortu će se održati na Trgu Stjepana Radića u Crikvenici u subotu, 21. travnja 2012. Od Pavlinske torte Turistička zajednica Grada Crikvenice namjerava napraviti autohtoni gastronomski suvenir Crikvenice, koji će sve Crikveničane i naše goste podsjećati na bogatu i vrijednu crikveničku kulturno-povijesnu baštinu.

Uvjeti natječaja:

 1. Pravo sudjelovanja imaju sve fizičke i pravne osobe, neovisno o djelatnosti/zanimanju, dobi, spolu i mjestu prebivališta.
 2. Preporučuje se korištenje namirnica koje su bile dostupne za vrijeme pavlina, a neki od mogućih sastojaka su:
  • maslinovo ulje
  • svinjska mast
  • bademi
  • orasi
  • smokve
  • grožđice
  • med
  • limun
  • cimet
  • ružmarin
  • lavanda
  • majčina dušica
  • lovor
  • kuš
  • brašno
  • jaja
 3. Natjecatelji sami odlučuju o količini sastojaka, obliku, dimenzijama i izgledu (ukrašavanju) torte.
 4. Pavlinska torta-gastro suvenir mora biti polutrajni proizvod s minimalnim rokom trajanja od 30 dana.
 5. Natjecatelji sami nabavljaju potrebne namirnice.
 6. Natjecatelj se prijavljuje putem  obrasca (prijavnice), koja će sadržavati osnovne podatke o natjecatelju i tekst predugovora. Između TZG Crikvenice i nagrađenoga natjecatelja će se sklopiti autorski ugovor, kojim će se regulirati autorska prava, kako bi se zaštitio recept za Pavlinsku tortu, koja će na taj način postati autohtoni gastronomski suvenir Crikvenice.
 7. Prijave na natječaj za najbolju Pavlinsku tortu se podnose najkasnije do 11. travnja 2012. godine, i to osobno u Turističkoj zajednici Grada Crikvenice (Turističko društvo Crikvenica - prizemlje Hotela "International") ili putem pošte na adresu: Turistička zajednica Grada Crikvenice, Trg Stjepana Radića 1c, 51260 Crikvenica. Prijavnice za natječaj se mogu preuzeti s internetskih stranica TZG Crikvenice (www.tzg-crikvenice.hr, www.rivieracrikvenica.com) i Grada Crikvenice (www.crikvenica.hr).
 8. Izložba  za najbolju Pavlinsku tortu će se održati u subotu, 21. travnja 2012. na Trgu Stjepana Radića u Crikvenici, s početkom u 11 h,  kad će žiri izdvojiti torte koje ulaze u uži izbor i koje će biti kušati nakon 15 i 30 dana. Prilikom dolaska natjecatelj u zatvorenoj omotnici dostavlja recept u pisanom obliku i tortu u nepovratnoj ambalaži, umotanu u celofan.  Recept mora sadržavati  normativ i način izrade.
 9. Proglašenje pobjednika i promocija Pavlinske torte će se održati 22. lipnja 2012.
 10. Nagrade:
  1. mjesto - 5.000,00 kn (poklon bon "Konzuma")
  2. mjesto - 3.000,00 kn (poklon bon "Konzuma")
  3. mjesto - 1.000,00 kn (poklon bon "Konzuma")
 11. Torte će ocjenjivati žiri sastavljen od slastičarskih i kuharskih stručnjaka, turističkih djelatnika te predstavnika medija.
 12. Članovi žirija će ocjenjivati natjecatelje prema sljedećim kriterijima:- izgled torte - okus i kvaliteta torte-podudarnost sa zadanom temom natječaja-kreativnost i inovativnost-način prezentacije torte.

Sve dodatne informacije se mogu dobiti na www.tzg-crikvenice.hr, www.rivieracrikvenica.com, www.crikvenica.hr ili na broj telefona 051/ 784 101.

Turistička zajednica Grada Crikvenice

Dodatne informacije o natječaju za Pavlinsku tortu - gastro suvenir Crikvenice:

Prvonagrađeni natjecatelj ostaje trajno evidentiran kao autor recepta, za nagradu dobiva poklon bon "Konzuma" u vrijednosti od 5000,00 kuna i priznanje, a autorska prava na recept zadržava TZG Crikvenice. Ukoliko pobjednik bude fizička osoba koja nije u mogućnosti proizvoditi i distribuirati gastro suvenir, TZG Crikvenice ima pravo izabrati poslovni subjekt koji će to moći provoditi u skladu sa zakonom. Ukoliko pobijedi poslovni subjekt i ako za to postoji interes, TZG Crikvenice s njim sklapa ugovor o proizvodnji i distribuciji Pavlinske torte. Nakon što žiri 21. travnja 2012. godine na izložbi torti izabere torte koje će se kušati nakon 15 i 30 dana kako bi se kontrolirala njihova kvaliteta potrebna za gastro suvenir koji ima rok trajanja najmanje 30 dana,  ostale torte će se dijeliti posjetiteljima na trgu Stjepana Radića.

Top