×

Upozorenje

JFolder: :files: Putanja nije direktorij. Putanja: /home/crikven1/public_html/images/5_tjedan_psihologije
×

Napomena

There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/5_tjedan_psihologije

5_tjedan_psih_crikv_2Prošlog petka i subote (24. i 25. veljače 2012. g.) Crikvenica se drugu godinu za redom pridružila obilježavanju nacionalnog Tjedna psihologije, koji je pokrenulo Hrvatsko psihološko društvo.

Ove godine su u partnerskoj suradnji psihologinje iz dva savjetovališta s našeg područja – Kristina Manestar iz Elan savjetovanja - Dramalj i Andrea Bačić Pavat iz Sretnijeg grada - Crikvenica, organizirale događanja namijenjena roditeljima adolescenata.

 

U petak, 24. veljače, u OŠ Vladimira Nazora nešto više od 20 roditelja prisustvovalo je predavanju o načinima prevencije rizičnih ponašanja mladih pod nazivom "Tinejdžer u kući? PAZI OVO!". Pozvana gošća Andrea Mataija Redžović, psihologinja iz Zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije, govorila je o izazovima odrastanja, procesu sazrijevanja mozga mladih osoba i kako se ono odražava na njihovo doživljavanje i ponašanje, što je realno očekivati od adolescenata, sukobima s roditeljima, izlascima i probijanju granica, prvim iskustvima s alkoholom i pušenjem te kako na njih reagirati, o tome kako pomoći svom djetetu da izgradi obrasce pozitivnog donošenja odluka i suprotstavi se neprimjerenim zahtjevima vršnjaka i još mnogo toga.

 

U subotu, 25. veljače, u OŠ Zvonka Cara su Elan savjetovanje i Sretniji grad proveli s desetak roditelja osnovnoškolaca radionicu „Moji alati za zaštitu od roditeljskog stresa“. Sudionici su pobliže upoznali razliku između pojmova „stresor“ i „stres“, kako prepoznavati da smo pod stresom i kako ga na vrijeme zaustaviti. Roditelji su dobili priliku da uz stručno vođenje na vlastitim primjerima svatko za sebe otkrije što mu je ključno u nastanku stresa. Također su na praktičan način - kroz vježbu izravno isprobali učinkovitost pojedinih tehnika za ublažavanje i kontrolu stresa.

 

Kristina Manestar ističe: „Sudeći po reakcijama sudionika (interesu za temu, motiviranosti za aktivno sudjelovanje, iskazima o upotrebljivosti isprobanih vježbi) ali i po naknadnim upitima onih koji nisu stigli doći u subotu - „kada će se u Crikvenici opet organizirati tako nešto“, može se zaključiti da među našim građanima postoji potreba za psihološkom podrškom. Ohrabruje spoznaja da su svjesni osobne odgovornosti za vlastitu dobrobit i dobrobit svoje obitelji, kao i svoje moći da utječu na kvalitetu svog življenja. Podrška psihologa u tom segmentu može samo značiti dobivanje korisnih informacija i smjernica za još vještije suočavanje sa životnim izazovima. Uočili smo da roditelji smatraju da postoji manjak resursa ovakvog tipa, odn. da im nedostaje informacija gdje do njih mogu doći, ali i pozivi te dodatni poticaji kao podsjetnik da se ulaganje u vlastiti osobni razvoj „isplati“ na više razina. Stoga je očito obilježavanje Tjedna psihologije u Crikvenici ispunilo svoju svrhu i potaknulo nas na daljnji angažman u zajednici.

 

Koristimo ovu priliku da se još jednom javno zahvalimo na pruženoj pomoći i podršci u organizaciji događanja osnovnim školama V. Nazora i Z. Cara, Gradu Crikvenici te naročito na volonterskom doprinosu kolegici Mataija Redžović.“

{gallery}5_tjedan_psihologije{/gallery}

Top